2005 - Budakalász, Ifjúsági ökoház pályázati kiírása

Jelenlegi hely

Ifjúsági Ház és Grund Budakalászon

A Budakalászon muködo, ifjúsággal foglalkozó szervezetek számára rendkívül fontos egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol a szabadtéri játékoktól a színi eloadásokig mindenfajta építo és szórakoztató jellegu tevékenység megvalósítható. 2005-ben Budakalász Nagyközség Önkormányzatának Képviselo-testülete arról döntött, hogy a Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány részére tartós használatba átenged 2db önkormányzati telket (Budakalász, Szegfu utcában). Az Önkormányzat elvi és anyagi támogatásával ezen a területen kezdodhet meg a szabadtéri tevékenységeket lehetové tévo grundszeru füves terület kialakítása, valamint a hozzá kapcsolódó ifjúsági ház felépítésének elokészítése. A munkálatok megszervezését (ideértve a nélkülözhetetlen társadalmi munkákat is) a községünk fiataljai életében 1996-tól fontos szerepet betölto Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány vállalta.

Az ifjúsági ház tervezésekor és felépítésekor arra törekszünk, hogy olyan létesítmény jöjjön létre, amely jól illeszkedik a település arculatához, környezetbarát megoldásokat tartalmaz, muködtetése pedig gazdaságosan biztosítható. A ház és a mellette található grund elsosorban a fiatalság rendszeres és alkalmi találkozóínak, sporteseményeinek nyújt majd színteret, de terveink szerint a létesítmény nagyobb létszámú (100-150 fos) találkozóknak és ünnepségeknek is otthont adhat. Elképzeléseink szerint kapuink a község valamennyi kultúrált és értékközpontú kikapcsolódási lehetoségre vágyó lakosa elott nyitva állnak.

Alapítványunk - szerény anyagi lehetoségei miatt - elsosorban a munkálatok megszervezésben és a létesítmény üzemeltetésben tud komolyabb részt vállalni. Az építkezéshez szükséges anyagok és berendezések beszerzéséhez, valamint a speciális szakértelmet igénylo munkák megfizetéséhez jelentos támogatásra lesz szükségünk. Céljaink megvalósításában az Önkormányzat elengedhetetlen támogatása mellett számítunk minden olyan vállalkozás, magánszemély és civil szervezet segítségére, aki fontosnak érzi az ifjúság érdekében végzett munkát. Minden olyan felajánlást (a kétkezi munkától a kedvezményes vásárláson keresztül az anyagi támogatásig) nagy örömmel fogadunk, mellyel közelebb kerülünk terveink megvalósulásához. Segítségüket elore is köszönjük.

Az ifjúsági házzal és munkánkkal kapcsolatban készséggel szolgálunk további információkkal, valamint várjuk észrevételeiket az alábbi elérhetoségeken.

Tisztelettel: Dr. Wettstein András kuratóriumi elnök

Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány
Cím: 2011 Budakalász, Szent László u. 77.
Telefon: 26 / 342 067, vagy 30 / 305 7305

II. ÁLTALÁNOS SZEMPONTOK, KÖVETELMÉNYEK

barátságos, becsalogató, környezetbarát, hagyománybarát, de különlegessége miatt is vonzó
A ház legyen hangulatos, fiatalok számára vonzó, inspiráló, ahol valóban élet van /ezért is BIOHÁZ/, ahol
a genius loci, azaz a hely szelleme értékközpontú, motiváló erovel bír, s ragadja magával a fiatalokat.
Amennyire lehet természet közeli megoldások választása az építményben (ezért is BIOHÁZ), mely
rokonszenves és vonzó lehet a 120 fos cserkészcsapat tagjai számára is, akiknek otthonául is szolgál
majd az épület
Más helyszínen is megvalósítható, modellértéku típusház legyen más települések számára is.

Energiatakarékos:
ha nem is "null-energiás", de "alacsony-energiás" ház, korszeru alternatív energiaforrásokkal
kombinálva alacsony fenntartási költséggel üzemelheto. Alternatív energiaforrások fokozatos, késobbi
fejlesztése, alkalmazása is lehessen a jövoben (pl. napelem, stb.)
Az energiatakarékos épületgépészeti megoldások szervesen illeszkedjenek az épülethez, már a tervezés
szakaszában is. Alternatív energiával foglalkozó cégek számára egyfajta referenciapont, bemutató hely is
lehetne a ház, másrészt fiatalok, helyi lakosság számára is szemlélteto, akár ezirányú oktató épület is
lehet.
Téli üzemmód során az egész ház számára fontos lenne az alacsony költségu folyamatos alapfutés
fagymentesség biztosítása céljából (pl. hoszivattyú7) alternatív energiaforrásból. Télen elsosorban helyi
fiatalok, csoportok használnák.
Fontos lenne a "szürke víz" (esovíz, esetleg fúrt kút) hasznosítása a vizesblokkok számára, ezzel is
csökkentve a fenntartási költségeket, valamint az egyre értékesebb ivóvizet.

Egyszeru és olcsó kivitelezés:
Fentiek alapján lehet a ház egy része hagyományos építészeti megoldásokat alkalmazó, népi építészeti ismereteket ("furfangokat") felhasználó (pl. agyagfal, mely esetleg kalákában is építheto), valamint az építmény másik része (pl.nagy terem) kifejezetten eloremutató jelleggel, akár "recycling" építési anyagokat is felhasználva, reálisan, megvalósítható. Ez esetben a nagyterem zöldtetos, míg a másik rész hagyományos ácsszerkezetes kialakítású lehet. Több szakaszban is felépítheto, bovítheto
Lehetoleg olcsó megoldások választása, (pl. nyílászárók méretezése, stb.) de ugyanakkor funkciónak megfelelo megoldásokkal (pl. extra jó hangszigetelo képességu ablakok, zajos bulik szigeteléséhez, de lehetoleg olcsó megoldást keresve)
Sajátkezu kivitelezés lehetoségét biztosíthassuk szakképzetlen fiatalok számára is, bizonyos építési szakaszok tömegakció formájában lebonyolíthatóak (pl. tetofedés pala helyett inkább cseréppel, mely kalákában felrakható), mindezek miatt lehetoleg az egyszerubben megvalósítható megoldások keresése

III. RÉSZLETES LEÍRÁS

 • A telken jelenleg trafóház is található, mely áthelyezésre, és jóval kisebb mérettel átépítésre kerül a
  Szegfu utcai kerítés vonalába, a kerítésen kívülre, abból egy kis részt "kiharapva",
 • A telek oldalhatárosan beépítheto, viszonylag hosszú, keskeny telek, praktikusnak tunik a telek északi,
  szomszéddal határos, oldalhatárosan beépítheto szélre helyezni a házat, úgy, hogy esetleg egy
  szeparált, Szegfu utcától távoli és védett hátsó, keleti kert és terasz létrejöhessen.
 • Anyagi okokból fontos lenne, hogy az épület egyes részei eltéro ütemezéssel épülhessenek. Ez adott
  esetben akár szerkezeti különállóságot is jelenthet, külön épülettömböket. De jelentheti azt is, hogy
  egyszerre készül el szerkezetkészre az épület, de az egyes blokkok belso kialakítása késobb fejezodik
  be. A funkcionális programot ennek megfeleloen mutatjuk be:

l. ütem

 • Kisterem 2 db legalább szükséges, ahol egy idoben, egymástól függetlenül, egymást nem zavarva 10 -15 fos csoportok /orsök/ találkozhatnak Téli üzemmódban hétköznapokon, és hétvégeken elegendonek látszik 2 db kis terem, melyek könnyen és gyorsan szoba homérsékletre felfuthetoek, valamint hozzátartozó kisebb számú WC, mosdó biztosítása.
 • Közepes terem kb. 30 fo számára is jó lenne, énekkari, színpadi próbák, szülo találkozók, stb. számára átlagos. Hangulatos lenne ebben a helyiségben egy kandalló elhelyezni. Könyvtárként is szolgálhatna, valamint helyi férfi-kör esti borozgató estéinek is hangulatos helyszíne lehet. Közeli kapcsolat is fontos lenne a konyhához, valamint, hogy gyorsan felfutheto lehessen. Jó hangszigetelés itt is fontos lenne, akárcsak a kis termekben, ahol amator könnyuzenei próbákat is tarthatnának a fiatalok.
 • Tárolósarkok, raktárhelységek , pl. ruhagyujtési akciók, egyéb karitatív akciók tárolási kapacitásainak biztosítására, valamint cserkészcsapat felszerelésének tárolására.
  Kerti szerszámok, slag, kinti székek, asztalok tárolására is szükséges lenne esetleg külso tárolókra. Külso -jól zárható - tárolóban sportfelszerelés is tartható lehet: pl. labda, röplabda háló, stb.
 • Vizesblokk : A grund kiszolgálásacéljából praktikus lenne 1-1 férfi és noi WC, mely kívülrol-a házba való bejutás nélkül - megközelítheto, állandóan nyitva tartható.
  A nyári üzemmód szempontjából, mikor a termekben matracokkal szálláslehetoség biztosítása a cél, a helyiségek közelében zuhanyzó is kellene max. 100 fo kiszolgálására, téli rendezvények téli üzemmód szempontjából WC és mosdó elégséges látszik - megfelelo méretezéssel és számban 150 fos rendezvény kiszolgálására.
  Padlás : Igen nagy mennyiségu tábori felszerelés tárolására (nagy katonai sátrak, stb.) beépített tetotér feletti padlás látszik célszerunek eddigi tapasztalataink alapján, ahol szárazon lehet tartani olyan felszerelést, amit évente egy- két alkalommal kell mozgatni. Ugyanakkor e padlás szárításra is alkalmas lehetne (vizes sátrak, valamint gyógynövények, gombák, stb.) Biztonsági okokból is szimpatikus a padlás. Fontos lenne ugyanakkor a könnyu feljutást biztosító, tágas lépcso nagy méretu felszerelési tárgyak könnyu feljuttatása érdekében).
  (Pince kialakítása praktikusnak látszik, ökotechnikai gépészet elhelyezésére, valamint tárolási célokra, valamint esetleg MUHELY kialakítására, ahol a fiúk kisebb csoportban pl. 10 fo együtt barkácsolhat, lányok kézmuves muhelyekben alkothatnak, ehhez vízcsap, barkács mosogató, mosdó is szükséges lenne (pl. batikolás, stb) Tábori felszerelés karbantartására Is alkalmas lenne ez a muhely. De mivel feltehetoen a magas mértékadó talajvízszint miatt nagy építési költséggel jár a pince kialakítása, ezeket a funkciókat lehet, hogy inkább a földszinten kéne megoldani!

Kert

 • Terasz jó lenne fedett résszel, elonyösnek látszik egy keleti terasz is a kert hátsó, viszonylag szeparált részében, mely közel lehetne egy tuzrakóhelyhez.
  Két egymástól elszeparálható terasz is lehetoséget adna két társaság egymástól független kb. 10 fos találkozójához.
 • Tuzrakóhely kb. 30 fo számára a kert hátsó részében egy keleti terasszal kapcsolódva jó lenne
 • Külso, lehetoleg fedett kerékpár tároló (községünkben a fiatalok kerékpáron közlekednek)
 • A két telek " egymásba nyitható lehetne" ha két tágas kapu Kossuth L. utcán egymással szembe kerülne, konyhától, teraszról könnyen át lehetne jutni grundra egy tömegrendezvény esetén.

II. ütem (cél, hogy legalább szerkezetkészre elkészüljön az I. ütemmel együtt.)

 • Nagyterem 150 fos rendezvények kiszolgálásra, mely egyben táncteremként is szolgálhat (bálok,
  rendszeres tánciskola, bulik, színpadi rendezvények, filmklub, mozi,). Fontos, hogy jól átszelloztetheto
  legyen, ugyanakkor EXTRA JÓ HANGSZIGETELÉS biztosítható legyen a közeli lakóházakra tekintettel.
  Ökotechnikai megoldassa! alacsony homérsékletu állandó futés biztositható legyen minimális költséggel,
  fagymentesség biztosítására, ugyanakkor rendezvények elott viszonylag gyorsan felfuthetö legyen.
  Praktikusnak látszik, hogy szoros kapcsolata legyen egy étkezo, vagy tálaló, íll. gyülekezo hellyel,
  valamint a nagykonyhával, WC-kkel, ruhatárral, stb.
  Praktikus színi rendezvények szempontjából, ha egy különálló szoba rendelkezésre áll, ahonnan a
  színpad megközelítheto hátulról és a szereplok felkészülhetnek benne. Más alkalommal - hétköznapokon
  - ez más célra a használható.
  Fontos, hogy raktárakkal is kapcsolata legyen, ahol nagymennyiségu szék, asztal, tárolható.
 • Ruhatár 150 fos rendezvény kiszolgálására
 • Konyha: 150 FOS rendezvényeket is képes legyen kiszolgálni, ahol sok konyhás tud egyszerre dolgozni,
  nagy 3 fázisú mosogató elfér, valamint - késobb - ultragyors mosogatógép, nagy huto, kenyérvágó gép,
  asztal, húsvágó asztal, esetleg több tuzhely is. Komplett 150 fonek elegendo konyhai felszerelés: tányér,
  evoeszköz, pohár, lábos, stb. Fontos, hogy könnyen és gyorsan lehessen takarítani. Tehát tágas, nagy
  konyhára van szükség. (Praktikusnak látszik, ha a konyhának, tálalónak közeli és könnyen elérheto
  kapcsolata van a terasz, kert, tuzrakóhely, valamint a grund felé nagyszabású kerti rendezvények
  kiszolgálására.)

III. ütem

 • Garázsra is szükség lehet a késobbiekben, ahol egy csapat teherautó vagy kis traktor tárolására, mely funyírást végezhet a focipályán (fiúk vezetik), valamint hókotrásra is alkalmas a falu mellékutcáin.
 • Szolgálati lakás: A tartós üzemeltetés szempontjából elonyösnek látszik - a késobbiekben - egy gondnok helyben lakása, tehát egy kicsi (másfél- egy szobás, fürdoszobás, kis konyhás) gondnok lakás kialakítása, ami kezdetben esetleg más célt (pl. iroda) szolgálhat.
 • Egy kisebb méretu gyerekmedence is elképzelheto (pl napkollektor hoenergia hasznosításához nyáron).

IV. Adatok

 • Tervezési helyszín: Budakalász, Szegfu utca.
 • Beépítettség: max40%
 • Zöldfelület: 25%
 • Szabadonálló, vagy oldalhatáros (északi) beépítés
 • Építménymagasság: max 7,00 méter, de javasolt a max. 6,00 méternél maradni.
 • A területen jelenleg egy trafó van, melyet el kell bontani, de egy 2,0x3,0 méteres, 1,9 m magas típusházas trafónak helyet kell biztosítani, az utca felöl daruzhatósággal, közterülettol nem leválasztottan, min 1,0 méteres körüljárhatósággal.
Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com