Bejelentkezés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

A KÓS KÁROLY ALAPÍTVÁNY köszönetet mond mindazoknak, akik 2014-ben személyi jövedelemadójuk 1 százalékával támogatták.
Az Alapítvány számlájára ebből a forrásból 2015-ben beérkezett 146.705,- forintot a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának működtetésére fordítottuk.
Kérjük, hogy 2016-ban is támogassák idei adójukból Alapítványunk célkitűzésit.

Adószámunk: 19193580-2-41

2006 - Homoród Karácsonyfalvi kaláka

Jelenlegi hely

Ez a kis falu a homoród völgyében terül el, Oklánd és Lövéte közelében, gyönyörű, dombos, főként bükkösökkel borított tájban. A helység büszkesége és nevezetessége egy száz éves, ültetett gesztenyefa liget a tetepülés szélén, mely mind éghajlati, mind hagyományos növénykultúra szempontjából kuriózum. Az unitárius templom falában nem rég felfedezett Szent László legenda -freskótöredékek mellett egy harmadik fontos dolog is gazdagítja Karácsonyfalva kincseit, a ?Dungó ? hegy? oldalában föltörő sós ízű gyógyforrás.

Az évad utolsó kalákája egyszersmind a legkisebb magyarországi csoporttal, fölvállalt egy közel akkora munkát, mint a korábbi nagy táborok, azaz a fürdő teljes kiépítését, forrásfoglalással, medencével, egyéb kiegészítő objektumokkal. Új kívánság volt a helyiek részéről egy ?iszapferedő? és egy melegíthető vizes fürdőkád megépítése, melyek megtervezése különös átgondolást kíván.

A program nagysága, ill. a munkaerő, anyag ? lehetőségek ismeretének fényében a munkálatokat két alkalomra osztottuk szét. Az első év célkitűzéseit ? úgy gondolom ? sikerrel teljesítettük. Elkészült a medence, a filagória, a forrásfoglalás, a kapu, öltöző és budi. A terület félig be lett kerítve.

Helyi részről a kezdeményezés és a szervezés teljes egészét a Közbirtokosság elnöke vállalta, de anyagi áldozatok és munkaerő tekintetében ? akárcsak Firtos esetében ? három falu (Karácsonyfalva, Oklánd, Homoród- Újfalu) vett részt az építkezésben. A Dungó fördő a békesség fürdője lett, s reméljük a falu birtokba veszi, s óvja a munkálatok jövő évi befejezéséig, s azután is.

Török Ádám (vándorépítész)

 
Minden jog fenntartva - all rights reserved (c) Kós Károly Egyesülés, 2007-2013 | Az oldalt karbantartja: eMeLA