Pályamunkák

Jelenlegi hely

 

B. Szabó Gábor - Strassbourg ' Magyar pavilon

Műszaki leírás

A tervezett épület felnyitása kelet felől történik. Ehhez feltétlenül szükséges a tervezett gyalogösvény és gyaloghíd elhagyása, illetve a gyalogos megközelítés kialakítása keleti irányból, a többi pavilont és a játszóteret összekötő útról. A felnyitást kialaktását a helyszínrajz tartalmazza.

Az épület és környezete kelet-nyugati irányú tengelyre szervezett. A tengelyt földsánc és tizenkét kopjafa szegélyezi, melyek az építmény előtt megnyílnak, teresedést - gyülekezeti teret hoznak létre.

A lényszerű építmény két fő jelentést hordoz:

1 A tölgyfa szerteágazó koronájának erővonalait nem a törzsek vezetik le koncentráltan a földbe hanem az építmény szétágazó amorf szárnyai terítik szét a talajon.

2 Az épülő lény egy hangszer. Farokszerű kinyúlása a vízesés főlé bevezeti a hangot a lény beljesébe, ezáltal a szerkezet gyomrában morgást idéz elő.

Az építmény alapozása sugárirányú földbe leásott gerendadarabokból áll.
A héjszerkezet szögelt, gyalulatlan 10 és 20 cm széles 50 hosszú két colos deszkákból áll. A deszkák álboltozatként működő héjszerkezetet alkotnak. Amorf forma esetén nem jelentenek problémát a fatörzsek pontos formájának nem ismeretéből fakadó esetlegességek. A deszkák elcsúsztatásásával tetszőleges helyen fényforrásokhoz juthatunk a burok felületén. A héjszerkezet megerősített felső gyűrűvel és nyílással záródik.

2003. április 7.

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com