Pályázati felhívás

Jelenlegi hely

Makovecz Imrét a közelmúltban Franciaországból, az Elzászi Falumúzeumtól felkérték egy kiállításon való részvételre. A küldött anyag és fesztiválról szóló levél leírásából a lényeget közzé tesszük. A későbbiekben kiderül az is, hogy az idő sürget, ezért a pályázat első forduló beadásának határideje
2003-03-27-én 15 órakor a Magyar Művészeti Akadémia helyiségében tartandó közös értékeléssel lesz egybekötve (Makovecz Imre személyes jelenlétével). A végleges tervek leadása április 2.-a szerda délután azonos helyszínnel. A rendezvényre szánt összeg nagysága és a kiállítás jellege miatt ez az esemény jó alkalmat teremthet az összes vándor részére egy csekély önköltségű franciaországi kirándulás és "happening" (lehet építőtábornak is nevezni) megvalósításához. Ennek megszervezése a pályázati anyag elkészülte után Turi Attila és Salamin Ferenc mesterekkel egyeztetve könnyen megvalósítható.
Ezért vegyétek komolyan a kiírást és színvonalas munkát kérünk.
A későbbiekben a kiválasztott tervet kiviteli szintig kell vinni (kb. egy-két hét alatt).
A levélidézet után 5 db fényképet és helyszínrajzot mellékelünk (kérésre dwg formátumban is), melyből kiderül, hogy bár nem elsődleges cél a helyszín, de úgy néz ki, hogy a kiállítás részére rendelkezésre álló terület legszebb része (patak, elágazó tölgyfa, stb.)

Az eredeti levélből ollózva....

Mellékelten küldöm a következőket:

- helyszínrajz a különböző nézőpontok megjelölésével
- a fesztivál alaprajza
- Makovecz Imre pavilonja helyszínének a képei

A "hajlékot" május 8-ig kell megvalósítani.

Egy előadás vagy konferencia megtartására május 16-án lenne lehetőség (az építészeti főiskolák még nem vakációznak ebben az időszakban ...)

Természetesen még meg kell határozni az építés költségein túl az előadásét is. Meg kell ismernünk az utazás költségeit is. Makovecz Imre fogadását (szállás stb) a Falumúzeum magára vállalja.

Ha szükséged van rá tudok küldeni egy prospektust amely bemutatja a Falumúzeum helyszínét és hangulatát.

Köszönettel és a mihamarabbi viszont látásra

Dominique Laburte

Későbbi, az egyéb kérdéseinkre adott válaszként küldött
második levél tartalma:

A Ház Fesztiválja egy évenként megrendezésre kerülő kiállítás első eseménye lesz. A rendezők az Elzászi Falumúzeum területén annak egy modern kori szekcióját szeretnék létrehozni. A falumúzeum több évtizedes múltra tekint vissza és az elzászi hagyományos építésnek egy nagyon gazdag kollekcióját sikerült megvalósítani.

Az Elzászi Régió földrajzi adottságainak köszönhetően különböző kulturális hatásokat ötvöz. A modern kori időszaki kiállítás a kulturális sokszínűséget szeretné a nagyközönség számára tapinthatóvá, érzékelhetővé tenni, ezért gondoltak a rendezők Makovecz Imrére.

Az első kiállítás témája az építés ősi rítusa, a hajlékteremtés. A cím tehát a "Hajlék". Az építmény nagysága illetve alapterülete kb.10 m2. Olyan szerkezetekből kell megvalósítani ami a kiállítás vége után lehetővé teszi az építmény esetleges áthelyezését.

A rendezők a Makovecz Imre nevével fémjelzett hajlék megvalósítására elkülönítettek egy összeget. Ez magába foglalja a hajlék kivitelezését is és néhány fő utazását az építéshez.

A hajlék kivitelezését egyaránt megvalósíthatják a Kos Károly Egyesülés vándoriskolásai Makovecz Imre szervezésében, de egy francia cég illetve a Falumúzeum is kivitelezheti, mindenesetre a fenti összeg rendelkezésre áll.

Skicceket minél hamarabb annál jobb (talán már ezen a héten?), még ha a vázlat-skicc nem is teljesen tükrözi a végleges tervet! A rendezők és az itteni sajtó már "epekedve" várja, hogy valamit mutathasson az érdeklődőknek. A fesztivál reklámja már elkezdődött!

Nos az idő sürget. A megnyitót május 8-ára teszik a rendezők. Az ideális az lenne, ha március végére elkészülnének a megvalósításhoz szükséges tervek. Az építésre így áprilisban kerülhetne sor. A tervek kidolgozottsága (1/100-as vagy 1/50-es) attól is függ, hogy ki valósítja majd meg a hajlékot (vándoriskolások hozott anyaggal előre legyártott elemekkel, vagy egy itteni cég stb.).

Ha Makovecz Imre úgy gondolja akkor a legjobb vándoriskolás tervet valósíttatja meg a növendékeivel, ebben az esetben neki nem szükséges önálló tervet készítenie...............

....ÚGY GONDOLJA!

Eddig az idézet, innen munkára fel!

Üdv.
Turi Attila
Salamin Ferenc
Salamin Pál

2003-03-20, Budapest

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com