2010 - Galgahévízi ökofarm és ökofalu

Jelenlegi hely


Galgahévízi ökologikus gazdálkodás és ökofalu

2010. június 6-án a Vándoriskola egy hétvégi kirándulás alkalmával Galgahévízre látogatott. A félév témájához kapcsolódva az ökologikus gazdálkodásba és életmódba nyerhettünk bepillantást a Galgafarmon és az ökofaluban.

A bejárás összefoglaló előadással és a gazdaság megtekintésével kezdődött, mely a húsz éve alatt felhalmozódott tapasztalat folytán már számos, több szempontból értékes tanulsággal szolgált, és már egy jól működő, a lehető legönállóbb termelési és fogyasztói rendszert mutatott be. A példa viszont az elmondott akadályokkal és hibákkal együtt volt teljes, hisz számtalan probléma még megoldásra vár, és akár a mi feladatunk is lehet, mondjuk az ilyen gazdaságokban megtermelt egészséges táplálékok minősítésének és forgalmazhatóságának harmonizációja, termelésükhöz a biodízel, mint függetlenül előállítható üzemanyag használatának engedélyezése; tehát a hatóságok és fogyasztóvédelem átállítása a biotermékek védelmére, az emberközpontú fogyasztói társadalom megteremtése.

Második helyszínünk volt a farmhoz közeli dombra épülő ökofalu, ami jelenleg mintegy 12 család otthona és végső állapotában egy 250-300 lelkes faluvá nőheti ki magát ez az új település, mely a gazdasággal együtt egy autonóm egységet fog képezni a tervek szerint. A rendszer lényege, csakúgy mint  a gazdaság esetében az önellátás. Ehhez tartozóan az energiaellátás, vízmű és csatornarendszer is fokozatosan függetlenedik az országos hálózatoktól. Építészetileg fontos kitűzött elvük az energia- és környezettudatos építési elvek felhasználása, a felvállalt önállóan és helyi összefogással történő környezetalakítás, valamint a népi építészettel rokonítható formavilág az épületek kialakításakor. Általános vélemény volt az ökofalu megépült épületeivel kapcsolatban, hogy az alapelveken és a gyakorlati alkalmazásokon túl szükség volna egy építészeti alapkoncepcióra, egy olyan egységes településkép kialakításához, mely képes a felállított elveket akár a külvilág számára is érthetően, hatékonyan és vonzóan megjeleníteni, közvetíteni.

Mókás, de szemléletes párhuzam volt az amerikai amisok életformájával vont párhuzam, mely a késői ebéd során merült fel, mint az ?abszolút öko" életmód példája. Felvetődött ugyanis a nap folyamán, hogy mennyire van értelme, vagy érdemes-e ennyire visszatérni ezekhez a régi módszerekhez (vegyszerhasználat, műtrágyák, stimuláló szerek mellőzése, hagyományos fajták termelése és tartása...). A galgahéviziek szerint a modern technikát a fenntarthatóság szintjéig használhatjuk, kérdés persze, hogy hol húzzuk meg a határt (az amisok gépeket, telefont sem használnak). De hát a végső következtetéseket mindenki maga vonhatta le a kirándulás után.

Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz Galgahévíz

A kirándulást méltóképpen zárta a Hévízgyörki öregtemplom megtekintése, mely egy olyan életforma, egy olyan kor hagyatéka, mely még képes volt a századok nemzedékeit megtartó hagyatékot, a földet tovább adni, aminek eredményeképpen itt lehetünk ma és kereshetjük a válaszokat.

Hévízgyörk Hévízgyörk Hévízgyörk Hévízgyörk

Nemes Dávid 2010. június 6.

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com