Vándoriskola felvételi kiírás

Jelenlegi hely


PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

A Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája felvételt hirdet fiatal építészek számára. Olyan pályakezdők jelenkezését várjuk, akik önálló tervezői, vállalkozói ambicióval rendelkeznek, az építészeti tervezést magas színvonalon kívánják művelni és a Kós Károly Egyesülés építész mestereitől szándékoznak tanulni. A felvetteket októbertól alkalmazzuk.

A Kós Károly Egyesülést 1989-ben alapította a szerves építészeti gondolkodást képviselői hét tervezőiroda. A jelenlegi harminckét tag között építészeti tervezéssel, kertépítészettel, kivitelezéssel foglalkozó cégek és magánszemélyek találhatók. Az egyesülés egyik intézménye a Vándoriskola, egy olyan hat féléves posztgraduális mesterképző, ahol a szamka gyakorlati részét a Kós Károly Egyesülés tervezőirodáiban -építész mesterek irányításával- munkaviszonyban lehet elsajátítani a szerkesztői, feldolgozói és önálló tervezési feladatokon keresztül. A vándorépítészek e mellett elméleti képszésen (előadások, tervezési pályázatok, táborok, szakmai kirándulások) is részt vesznek.


TERVEZÉSI FELADAT

Gyalogos híd

A feladat

Tervezz gyalogos hidat szabadon választott helyszínre. Az áthidalt szélesség legyen legalább 10m.

A helyszín

A helyszínválasztás szabad, önmaga is tervezési feladat. A választást meg kell indokolni. A választott helyszín vizsgálata, bemutatása, értékelése segíti a bírálók véleményalkotását a tervről, a tervezett híd kontextusba helyezése önmagában is komoly tervezési feladat. A helyszínrajzon ábrázolni kell a környezettel, településekkel való kapcsolatot.

 

Tervezési szempontok

A híd ?legyen a helyén". Anyaghasználata, szerkezete legyen összhangban a helyszínnel, mutassa tervezője viszonyát a világgal, teljesítse a funkció követelte igényeket. A rajzokat a megértéshez szükséges léptékben kell elkészíteni (a híd méreteitől függően akár részletrajzokkal is).

A beadandó vázlattervnek tartalmaznia kell a helyszín részletes bemutatását (helyszínválasztás indoklásával), a híd telepítési tervét (helyszínrajz) és vázlattervét (alaprajzok, metszetek, részletek, tömegvázlatok a megértéshez szükséges léptékben). Az előadásmód, formátum szabadon választott, de maximum 4db A2-es lap lehet. Szerkezeti makettet csatolni kell.

A tervezési munka segítésére a pályázati kiíráshoz mellékelünk néhány a Kós Károly Egyesülés tagjai, vándorok, vagy más építészek által tervezett hidat, felüljárót (melyek léptékükben eltérhetnek a tervezési feladattól, de hangvételük példa értékű), illetve figyelembe ajánljuk Hamvas Béla életművét, Heidegger írásait (Építés, lakozás, gondolkodás) valamint a www.vandoriskola.hu és a www.eloepiteszet.hu internetes honlapokat.

A pályázat részvételi feltétele a mellékelt feladatkiírás szerinti tervezési feladat és a pályázó eddigi fontosabb munkáit tartalmazó portfolió beadása, illetve a személyes meghallgatáson való részvétel.

Pályázat és portfolió beadása: 2010. szeptember 1. (szerda) 16 óra                                TRISKELL Kft., 1034 Budapest, Kecske utca 25.

Személyes meghallgatás: 2010. szeptember 4. (szombat) 10 óra                                          Magyar Művészeti Akadémia, 1034 Budapest, Kecske u. 25.

További információk, konzultáció: Csernyus Lőrinc, Terdik Bálint, Triskell Kft.                           1034 Budapest, Kecske utca 25.     tel/fax: 06 1 388-1707   e-mail: triskell@triskell.axelero.net    

Visegrád_híd1 Visegrád_híd2 Visegrád_híd3

A pályázat teljes anyaga és a háttéranyagok .pdf formátumban letölthető innen:                                                   

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com