Papp Dávid Béla

Jelenlegi hely

 

Koncepció

Gyerekkoromban gyakran kísértem nagymamámat a Szent János korházba, ahol Ő sokat üldögélt és nézett egy ablakot, ahol nagypapám meghalt. Emiatt számomra a helyszínről elsőnek az elmúlás az idő múlása jut eszembe. Az idő múlása, amit csak a villamos próbál "lassítani" azzal, hogy visszafelé jár.

Tervem kiindulási alapját képezte a helyszínen talált dróton ül "galamb raj". A villanyoszlop vége és a belőle kiinduló kábelek, a rajta ülő városi madarakkal, egy órát juttatott eszembe. Hallgattam az első benyomásomra és egy óralap alapján osztottam fel a teret, ahogy azt a helyszínrajzon is megjelenítettem. Az óra 12es száma délre van tájolva. Ezzel egy új, érdekes térképzést szerettem volna létrehozni, ahol a találkozó feleknek csak azt kell megbeszélniük, hogy például 5kor találkozzanak, ezzel már a helyszín is adott. A kósza bódésort a posta elől áthelyeztem az óralap osztásaihoz. Tervezésem tárgyát képezte a villamosmegálló, valamint a bódék sora. Ezen kívül javaslatot tettem a jelenlegi állapot alapján és a tervemen is kijelölt "promenádok" megjelenítésére. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem nagyon szerettem volna a teresedés közepéhez hozzányúlni, mert úgy éreztem a helyszínen, hogy ott él természet van, aminél azt hiszem szebbet, úgy sem tudtam volna tervezni.

A villamos megálló: Azt gondolom, hogy sokkal több lehetőség rejtőzhet egy megállóban, mint amire nap, mint nap használjuk. Gyakorlatilag csak egy funkciót tölt be, pedig remek felületet adhatna rengeteg másnak is. Tervemen néhány variációt szerettem volna bemutatni a korlátlan mennyiség közül. A megálló fala ehet figyelemfelkelt, elgondolkodtató, vagy kiállító felület, de nem csak reklámhordozó. Tervemben a megálló dupla üvegfalú, aminek közét például ki lehet tölteni képekkel, vagy akár szeméttel. A hulladék, akár mint struktúra is megállja helyét, de talán el is gondolkodtatja a buszra, villamosra várakozókat.

Árusító bódék: A jelenleg a téren lévő bódéknak, akármennyire is nem vonzó, hangulatuk van. Ezt a hangulatot nem szerettem volna eldobni, csak kordába helyezni. Ezért akár a meglévő bódék fölé is helyezhet sínen mozgó burkot húznék rá, aminek két állása van nappal láttatni hagyja ezt a hangulatot, a nyüzsgést, amit képviselnek, de estére behúzódnak a házukba, és kultúrált környezetet biztosítanak.( A vendéglátói egység teraszát egy ilyen meghosszabbított "burok" alatt képzelném el.)

Promenádok: A promenádok szerepét abban látom, hogy a belső kertnek, térnek "zártságot" biztosítanak. Ha valaki nyugalomra vágyik az "óralap" közepén kell, hogy keresse, amit közre zárnak a promenádok és a "bódé óramutatók".

Találkozóhely 5.: Ha teresedésről beszélünk, nyilvánvalóan szóba kell kerülnie a találkozási pontnak. Erre a tér dél-nyugati sarkában, a tervemen telepített fák árnyékába elhelyezett óra adna lehetőséget.
Tér, mint nyüzsgés, tér, mint találkozási pont, tér, mint megpihenés.

 
Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com