Pályázati kiírás

Jelenlegi hely

TERVEZÉSI FELADAT
Budapest XII. ker.

Budapest XII. kerületi Önkormányzatának hosszú távú törekvése rendezetlen közterületeinek rehabilitálása, az egykori hegyvidéki hangulathoz méltóvá tétele. E rendezetlen területek egyike a városképileg kiemelt helyen, a Szent János Kórház bejárata előtt fekvő, a 18-as villamos fordulójaként ismert kis park.
Ez a jelenleg meglehetősen zavaros képet mutató köztér a Hegyvidék, Városmajor és Pasarét találkozásánál városépítészetileg igen érzékeny területen fekszik. Az ingatlanon álló, különböző kivitelben épült elárusító pavilonok zaklatott sora hosszú évek (lassan két évtized) óta eltakarja, "beárnyékolja" a közparkot és az annak észak-nyugati sarkában álló téglahomlokzatú, patinás postaépületet. A villamos végállomás és várakozó épülete is átgondolásra érdemes.
Az Önkormányzat szándéka az, hogy e napjainkban mellőzött terület a későbbiekben előremutató szellemiséget hordozó csomóponttá, igazi zöldövezeti köztérré fejlődjön. Visszafogottan, nem hivalkodóan, de példát mutatva váljon követendő "jellé", amely meghatározza a környék jövőbeni építészeti minőségét.

Tervezési feladat:

1. a tér rendezése a jelenlegi funkciók elhelyezésével, esztétikus építészeti keretbe foglalásával, a lehető legnagyobb, egybefüggő zöldfelület kialakításával. A tervezés során szükséges megvizsgálni a postaépület "előtérbe kerülésének", valamint a pavilonok kiváltásának lehetőségét,
2. javaslat készítése a jelenlegi pavilonok kiváltására, a villamosvárakozó és a villamos-végállomás épületeire, a kialakuló építészeti környezet egységesítésére. Fontosnak érezzük a pavilonokat kiváltó egységnek és a többi építménynek a postaépülettel és a parkkal való összhangját, városképi illeszkedését, a közpark esztétikus kialakítását. (A tervezési feladat nem érinti a postaépületet, amelyet a közeljövőben eredeti állapotához hűen fognak helyreállítani, tehát felújítottként kell adottságnak tekinteni.)

Beadandó munkarészek:

1. a terület beépítési terve
2. a jelenlegi pavilonokat kiváltó, szolgáltató épület(ek) és a villamos végállomás épület vázlatterve, (helyszínrajz, alaprajz, metszetek, tömegvázlatok, építészeti koncepció ismertetése), előadásmód, formátum szabadon választott, de maximum 4db A2 lap lehet.

A pályázat teljes anyaga .pdf formátumban tömözítve letölthető innen:
felveteli_palyazat_2004.zip (3.3 Mb)

További információk: AXIS Kft. 06/1-315-19-71

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com