Heil Tibor építész kiállítása és Kós Károly Egyesülés konferencia - Kaposvár

Jelenlegi hely

Heil Tibor kiállítása és a Kós Károly Egyesülés konferenciája Kaposváron

Az idei Kós Károly Egyesülés konferenciája Heil Tibor kiállítása kapcsán volt megszervezve. A kiállítás 2011. június 17.-én délután fél négykor lett megnyitva a Somogy Megyei Építész Kamara és a Kós Károly Egyesülés közös szervezésében Kaposváron.

A kiállítást Jánosi János építész nyitotta meg, Kiss Ferenc és Szokolay Dongó Balázs zenei kiséretével.

 Heil Tibor építész kiállítása, Kaposvár Heil Tibor építész kiállítása, Kaposvár

A kiállítást követően egy közeli étteremben elkezdődött maga a konferencia, melynek idei fő témája " Az építés ügy és a főépítészség helyzete ma, avagy mit tehet a Kós Károly Egyesülés a mai helyzetben". A konferencia a frissen befejezett devecseri munkák vetítésével kezdődött, ahol Turi Attila az építkezés vezetője és Devecser főépítésze mutatta be az elkészült épületeket, az építkezés folyamatait és egyes szakaszait, továbbá azt az odaadást és törődést, amivel az egész egyesülés "szívét-lelkét" beleadta, hogy megvalósuljon egy álom. Azt hiszem az egész Kós Károly Egyesülés nevében ezúton is köszönetet kell mondani Turi Attilának és az összes segítő, az építkezéseken résztvevő embernek, odaadó és önzetlen segítségéért: Köszönjük!

A bemutatót követően beszélgetés és gondolatcsere indult a konferencia fő témájáról, hogy miért akarja a kormány lecsökkenteni a főépítészek számát az országban, illetve megszüntetni e posztot teljesen. Vajon mit tehet az egyesülés és tagjai ez ügyben? Több ötlet, illetve vitapont felmerült, amiket közös erővel próbálltunk helyes és elfogadható irányba terelni. Felmerültek a teendők és Bodonyi Csaba Tokaj főépítészének tíz pontja a főépítészségről és a főépítész kötelezettségeiről, lehetőségeiről és feladatairól.

A "vitaindító" gondolatok után egy kellemesen eltöltött vacsora és kötetlen beszélgetés következett pár finom helyi bor mellett.

 

Másnap, szombaton, reggeli után elindultunk egy kis helyi kirándulásra. Utunk első állomása Kaposmérőre vezetett, ahol szemügyre vehettük Sziklai Ákos terveit - a helyi óvoda felújításának első ütemét, a focipálya új védőhállóját, környezetrendezését és fedett kiülőit és a faluház előtetőjét. Még maradva a faluban megtekintettük Varga Csaba iskola felújítását és Grátz Antal temető kerítését és "közös halottaink" emlékoszlopait.

Továbbmenve Bárdudvarnok felé haladtunk, ahol szintén akadt látnivaló bőven. Elsőként egy kis helyi "tanyát" látogattunk meg, a Kassai féle lovas-íjász telepet Sziklai és Grátz tervei alapján. Az elénk tárult rengeteg látnivaló kárpótolta az út hosszúságát és porát, amíg elértük a telepet. Varázslatos, kincset értő tájra és telepre bukkantunk. A falusi romantikus táj és a telep bejárása után visszatértünk Bárdudvarnok központjába, ahol újjabb csodák tárultak fel előttünk, a faluház Sziklai, Grátz és Bánkuti tervei alapján és a Kaposszentbenedek templomtér, illetve a katolikus közösségi ház felújítása Bánkuti tervezésében.

KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár   KKE konferencia, Kaposvár     

Az ebéd Bánkuti és Grátz tervei alapján megépült bányai faluház közösségi helységében volt megszervezve. Jót ettünk, jót pihentünk. A faluház kissé távolabb esik a falutól, ám minnél távolabbnak érezzük tőle, annál kedvesebb szívünkhöz a táj, amelybe "beillesztették". Egy domb tetején fekszik, körülötte erdők és mezők, a távolban a falu és a közeli tó meg-megcsillant fényei. Minden jól látható, a nap kellemesen süt, az égen pár felhű araszol - tökéletes hely az ebéd utáni fűben csevegésre és elnyújtózásra.

 KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár

Ebéd után Szennára mentünk a Falumúzeumba - Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. A település központjában egy Magyarországon egyedülálló szabadtéri néprajzi múzeumot látogattunk meg, amelyet egy élő falu közepén hoztak létre - alakítottak ki, amely 1982-ben Europa Nostra-díjat kapott.

Az itt található templom a valódi ritkaságok közé tartozik az egyre ritkábban látható kazettás, kézzel festett mennyezetével. A templom egy kis dombon tetején áll a Falumúzeum területén. Fekvése és belső terének nyugalma lehetőséget adott számunkra egy kis meditációra, pihenésre és hűsölésre - amolyan nyári visszavonulásra a perzselő júniusi nap elől. A lelki és testi feltöltődés után nekivágtunk a Falumúzeum alapos bejárásának, ahol volt alkalmunk megtekinteni a valódi falusi életmód minden csínnyát-bínnyát, nem csak magukat a házakat, hanem igazi skanzen jelleggel a belső udvarokat, szobákat, istállókat és szerszámokat, hogy "mire képes a magyar paraszt" - a válasz mind erre: Mindenre.A telek bejárása után szabad foglalkozás jelleggével ki az udvarokban található érett meggyfa mellett, ki pedig a frissen kaszállt illatos fűben, vagy éppen a fák vastag árnyéka alatt talált menedéket égy kis délutáni sziesztához. Tökéletes befejezése a kirándulásnak, illetve a meleg nyári szombati napnak.

 KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár KKE konferencia, Kaposvár

Most már indulhatunk, ki-ki a maga dolgára - Haza.

 

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com