Kós Károly Egyesülés konferencia

Jelenlegi hely


A Kós Károly Egyesülés idei első, a 2009. évet lezáró konferenciáját 2010. januárjában tartotta meg Rácalmáson a Jankovich Kúriában. Mivel a Vándoriskola a KKE egyik alapvető intézményei közé tartozik, így mi Vándorok is részt vettünk rajta.

Az első este visszatekintettünk az elmúlt 20 évre. Mi történt az egyesülés életében, kik léptek be, mikor milyen építészirodák csatlakoztak az egyesülés szellemiségéhez, nem csak szimbolikusan, de tevékeny jelenléttel, aktivitással, de a mesterek visszaemlékeztek arra is, hogy mikor ki lépett ki az egyesülésből, s hogyan is zajlott a rendszerváltás. Történet történetet követett, és jó volt hallgatnia mestereket, anekdotákat, s fiatal vándorként, mintegy bepótolni a lemaradást, amit persze behozni, átélni már nem lehet soha igazán, hiszen a múlt nem hozható vissza, csak közös emlékképpen, de aki nem volt ott, az meg nem értheti a pillanatot. Még ugyanezen az estén, a késői ünnepi, szülinapos ünnepeltek felköszöntésétől gazdag vacsora után, egy kisebb téli, havas sétát követően egyik mesterünk, Jánosi János borpincéjét tekinthettük meg, nem csak építészeti szemmel. A rettentő hidegben elfagyott kinek keze, kinek lába, de talán mindenki arcán meghúzódtak az izmok, mikor az első korty pálinkát, vagy bort torkára hörpinthette. A séta kellemes volt, ki-ki a maga párját, társaságát megtalálva igazi éjszakai beszélgetésekben elegyedve érkezett a kis házhoz, pincéhez. A közös borozgatás mindenkit jó hangulatba emelt, azt is, aki korábban esetleg egy pillanatig is akár, de rosszabbul látta épp jelen helyzetét.

A következő nap a munka napja volt. A közös munka, és a különböző témákról való beszélgetés főbb moderátora Zsigmond László, és Illyés Zsuzsa volt. A közös borozásokon kívül szó volt a KKE érintő különböző kérdésekről: olyanokról, mint a weblap ügye, a negyedéves folyóiratunk, az ország építőnek a megújulása, az építészirodák gazdasági helyzete, mind a közös, mind pedig az egyéni pályafutás szempontjából vizsgálva, végezetül a vándoriskolát érintő kérdések, problémák, majd a Műszaki Egyetemen végzett tevékenységek kerültek bemutatásra.

A vándoriskola témáját régebbi vándorok közös vándorokkal karöltve adták elő, felosztva maguk között a különböző témákat. Mi, Vándorok javaslatot tettünk új, a mesterek és a Vándorok közös és aktuális elképzelései szerint módosított alapszabály létrehozására, amely rögzítené a vándorok képzési feladatait, biztosítaná a képzésben való részvételt, rögzítené az adható bérezés minimumát, a közös rendezvények költségeinek térítését, esetleg szolidaritási alap létrehozását, a külső pályázatokra történő jelentkezés módját, lehetőségeit. A jelenlévők felhívták a figyelmünket, hogy minden esetre egy szabályzat sem készíthet fel. A problémákat konkrétan kell megoldani, a megoldást a mesternek és a vándornak, esetleg a vándoriskola vezetőjének közösen kell megtalálnia. Ennek ellenére valószínű, hogy az alapszabályzat is módosításra szorulhat, pontosabb előterjesztés megfogalmazására kidolgozására az Igazgató Tanács előtt 2 héttel történő közreadására kértek minket, Vándorokat és Csernyus Lőrincet.

Kováts Ábel és Török Ádám, öreg Vándorok, ismertették a 6 féléves program tematikáját és a jelenlegi félév menetét, témáit, meghívott előadóit, a mestereket fokozottabb jelenlétre kérve a képzésben. A nap további részében, a pogácsázáson és kávézáson túl, még fényképezkedni is jutott időnk. A zord hideget enyhítette, hogy a nap második felében kisütött a nap, tele élményekkel, gondolatoktól elmerengve tértünk haza. A konferencián elhangzó témák, érzések, és agyi idegpályákat megmozgató gondolatok, problémák még sokáig jártak talán mindenki fejében, azonban estére talán már mindenki visszatért a valós pillanatba, lelkiekben felkészülve a legközelebbi kihívást és feladatot jelentő következő munkahétre.

 konferencia1 konferencia2 konferencia3 konferencia4 konferencia5 konferencia6 konferencia7 konferencia8

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com