Lajta Béla

Jelenlegi hely

Lajta Béla 1873-ban született Óbudán, és tervezői pályafutása nem egészen két évtizedig tartott. Ilyen rövid idő alatt is sok szellemi áramlat alakította építészeti gondolkodását.

Közvetlenül az egyetem sikeres elvégzése után (Hauszmann-díjat nyert) hosszabb tanulmány-útra indult Olaszországba, majd Berlinben Alfred Messel és késobb E. E. Ihne mutermében dolgozott. Angliába is eljutott, ahol Richard Norman Shaw irodájában segédkedett. Megismerkedett az Arts & Crafts vezéregyéniségeinek munkáival, gondolkodásával. Párizst, Spanyolországot és Marokkót is be-járta, míg végül 1901-ben hazatért. Nem sokkal késobb csatlakozott az országot bejáró expedícióhoz, amelyet Malonyai Dezso vezetett, és amelyhez kortársai is lelkesen csatlakoztak. Medgyaszay István, Kós Károly, Jánszky Béla, Györgyi Dénes és még sokan mások alkották a gyujtocsapatot. Egy épí-tészgeneráció színe java. Az út tapasztalatai jelentosen befolyásolták a fiatal tervezo saját formanyel-vének kialakulását.

Eleinte hazai szobor- és építészeti tervpályázatokon indult olyan neves képzomuvészekkel kar-öltve, mint Telcs Ede, Tóth István vagy Róna József. Szent Gellért, Vörösmarty, Erzsébet királyné szobra, Kossuth-mauzóleum is szerepelt pályamunkái között...

Az előadás összefoglalója letölthető innen: rull_tamas-lajta_bela.pdf (4,9 Mb)

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com