Pályaművek

Jelenlegi hely

1. számú pályamű

FöldszintEmeletHomlokzat
Modell 1.Modell 2.Modell 3.Modell 4.

BÍRÁLAT: "Expresszív". Markáns várfal. A hely markáns megjelölése. Anyaghasználatában kituno (a csak ko, ciklopko). A terv alapkoncepciója, a tájépítészeti elemek alkalmazása jó. Nagyon jó a terepbe ültetése, ügyesen kiaknázza a terepviszonyok adta remek lehetoségeket. A játékosan kialakított, kellemes parkot a csöndesebb utcára nyitja, és egyben bevonja a terület rendezésébe. Ezzel az átgondolt megfogalmazással védett, intim belso teret biztosít, a világos üzleteket innen nyitja, azonban a nagy üzlet bejárata kissé eldugottá válik. A forgalmasabb útvonalat határozottan, keményen lezárja, kirekeszti. Nem érzékeny a részletekre. A fo tömeg a környezetbe illeszkedik, de formai megoldásai sokszor öncélúak és túlzók. Az építmény nem házszeru, ugyanakkor szinte az egész telek "ház" lett. Túl sok a beépített terület. Jó, mert nem ház, ugyanakkor elhibázott, hogy nem hordoz olyan "jelet", amely az emlékezetbe vésodik, kisugároz és visszavár. A felso épület nem igazán jó, szinte megoldatlan. Nincs karaktere, amely igazán megállítaná, megragadná az embert. Az autólift eltúlzott megoldás.

2. számú pályamű

Pince alaprajz Földszinti alaprajz Tetőterasz alaprajza
Homlokzat 1.
Homlokzat 2.
Modell 1. Modell 2.
BÍRÁLAT: "Folyóirat építészet", "nemzetközi stílus". Jó a diszpozíciója. Elegáns, nagyvonalú a terv; szobor és ház keveréke. Jól felépített megfogalmazás, a részletekben túl finom, tagolt tömegek jelennek meg. Kultúráltan, bontott tömegekben helyezi el a kért funkciókat. A közösségi park-területet a fo forgalom felol adja, s innen nyitja az üzleteket. A gazdasági bejárat és a parkolók elhelyezése intelligens. Külso-belso térrendszere átgondolt, kapcsolatai kiérleltek a környezettel. A komplexum a környezetbe szépen illeszkedik, ugyanakkor hiányzik belole a hely szelleme (bárhol lehetne a Nagyvilágban). Nem illik a Hegyvidék kialakult beépítéséhez, arculatához. Rossz a megfogalmazás, hogy 3 üzlet nyílik egy szuk folyosóról. Szétszedi az egyben hagyandó (zöld)területeket.

3. számú pályamű

Helyszínrajz
Földszint alaprajzaEmelet alaprajzaTetőterasz alaprajazLátványrajz 1Látványrajz 2
BÍRÁLAT: "Romantikus". Romantikáját azonban nem tudta "ABC"-esíteni. Romantikáját kiterjeszthették volna az egész tervezési terület-háromszögre. Jó a diszpozíciója. Szépen kihasználja az izgalmas terepviszonyok adta remek lehetoségeket. A kialakított, kellemes parkot a csöndesebb utcára nyitja, és egyben bevonja a terület rendezésébe. Ezzel az átgondolt megfogalmazással védett belso teret biztosít, az üzleteket innen nyitja. Sok zöldet hagy, és egy "jelet" hoz létre a telken. A ház "épületszeru", kiemelkedo, masszív pont. Jó a hagyományos formálása, a Hegyvidék arculatának jó irányú keresése. A helyhez szól. Túldimenzionált, túlformált tömegek, sematikusan megoldott, öncélú alaprajzok jelennek meg benne. A toronysisak alatt a felso szint nagyon szétszabdalt, a külso formavilág nem tükre a belso funkciónak. Jól fejlesztheto terv.

4. számú pályamű

Földszint alaprajza1. szint alaprajzaHomlokzatok
 
BÍRÁLAT: "Egységes stílus". Hosszúház. Remek a forma egyszerusége. Egyszeru, szellemes, elegáns, képletszeru, szerény megoldás. Vonat. Az ABC funkcionálisan e formában nem megfelelo (raktár-eladótér kapcsolatok), térformálása nincs. A pályamu adós az épület elotti tér megfogalmazásával, de erre alapvetoen jó helyzetet teremtett.

5. számú pályamű:

"A változatok kilövik az állítást, az állásfoglalást".

5. "A" pályamű

BÍRÁLAT: Invenciózus, középület karakteru, szakrális, nem üzletnek való. Nagyvonalú kialakítás. Szép gesztus a "vizuálisan nyitott" kiemelés; a használók és az arra járók kontaktusban vannak egymással. A nagyívu formai megoldások nem állnak összhangban a szolgálni kívánt funkcióval. Érdekes, de a magas tömege túlzó.

5. "B" pályamű

BÍRÁLAT: Túlzott formalizmus. Egyértelmu építészeti formálás, karakter. Egységes "ruhát" tesz az egész térre. A foépület- kis pavilonok talán elképzelheto lenne, de a foépületnek ez esetben egyszerubbnek kellene lennie. Nagyon szétaprózott, öreges.

5. "C" pályamű

BÍRÁLAT: Túlzott formalizmus. Zurös geometriájú, zavaros.

6. számú pályamű

BÍRÁLAT: Kultúrált tömegképzésu és formálású épületegyüttes, a környezet tanulmányozását is jelzo munkarészekkel. Jók a
közösségi-közpark területek, szép a kilátóterem gondolata. Az alapveto funkcionális elképzelések jók, a választott geometria miatt
bizonyos részletek kissé ügyetlenek. Tévedés a boltokat a beköto utca felé tájolni. Sematikus, tömbszeru megfogalmazás. Nagy tégla
kocka. Nem tudnak "öregedni" az ilyen típusú épületek. Nem illik a helyszínre.
Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com