2006 - Homoród Karácsonyfalvi kaláka

Jelenlegi hely

Ez a kis falu a homoród völgyében terül el, Oklánd és Lövéte közelében, gyönyörű, dombos, főként bükkösökkel borított tájban. A helység büszkesége és nevezetessége egy száz éves, ültetett gesztenyefa liget a tetepülés szélén, mely mind éghajlati, mind hagyományos növénykultúra szempontjából kuriózum. Az unitárius templom falában nem rég felfedezett Szent László legenda -freskótöredékek mellett egy harmadik fontos dolog is gazdagítja Karácsonyfalva kincseit, a ?Dungó ? hegy? oldalában föltörő sós ízű gyógyforrás.

Az évad utolsó kalákája egyszersmind a legkisebb magyarországi csoporttal, fölvállalt egy közel akkora munkát, mint a korábbi nagy táborok, azaz a fürdő teljes kiépítését, forrásfoglalással, medencével, egyéb kiegészítő objektumokkal. Új kívánság volt a helyiek részéről egy ?iszapferedő? és egy melegíthető vizes fürdőkád megépítése, melyek megtervezése különös átgondolást kíván.

A program nagysága, ill. a munkaerő, anyag ? lehetőségek ismeretének fényében a munkálatokat két alkalomra osztottuk szét. Az első év célkitűzéseit ? úgy gondolom ? sikerrel teljesítettük. Elkészült a medence, a filagória, a forrásfoglalás, a kapu, öltöző és budi. A terület félig be lett kerítve.

Helyi részről a kezdeményezés és a szervezés teljes egészét a Közbirtokosság elnöke vállalta, de anyagi áldozatok és munkaerő tekintetében ? akárcsak Firtos esetében ? három falu (Karácsonyfalva, Oklánd, Homoród- Újfalu) vett részt az építkezésben. A Dungó fördő a békesség fürdője lett, s reméljük a falu birtokba veszi, s óvja a munkálatok jövő évi befejezéséig, s azután is.

Török Ádám (vándorépítész)

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com