2000 - Szalmaépítészet

Jelenlegi hely

 
 

Szalmaépítészeti tábor

2000. júliusának elején különös felkérés érkezett Makovecz Imréhez. Táncos Ferenc úr, a jászkíséri Agroszöv egyik vezető állású munkatársa levélben megbízást küldött szalmaépítmények tervezésére és kivitelezésére, a Szent István napi szántóverseny fényét és pompáját emelendő. Még az építőanyagot is (2000 db szalmabálát) a rendelkezésünkre bocsátja.

A Mester egy pillanatig sem gondolt arra, hogy ezt a páratlan lehetőséget veszni hagyja, s lett a felkérésből vándoriskolai pályázat. Érkeztek is szép számmal tervek, hiszen ideje is volt, hogy úri jókedvünkben megmutassuk a szorgos jászkisérieknek (ahol egyébként egy Makovecz faluház már eddig is állt), micsoda értéket hagynak évről évre veszendőbe menni, jobb esetben az álatoknál felhasználva, ahelyett, hogy megbecsülnék ezt a kiváló építőanyagot, hasznos háztáji , tárolóépületeket emelve belőle.

Nos ezek a derék emberek nagyon jól tudták, hogy miért nem. De ne szaladjunk előre. Megtörtént az eredményhirdetés és a győztes tervek gazdái egy-egy üveg bort ihattak a kiírók egészségére, azon túl, hogy a helyszínen a két kezükkel építhetik meg művüket. A tervek természetesen nem állták ki a megépítés próbáját, amivel a helyszínen szembesülni voltunk kénytelenek. A szalmabálák összecsuklottak a terhelés hatására, szállt és csípett a növényvédőszeres por, égetett az augusztusi nap és a segítségünkre kirendelt munkások fiatalabbjait jobban érdekelték az erősítésül magunkkal vitt Triskell-es lányok, akik így még traktort vezetni is megtanulhattak.

Mindezek ellenére a szalmabálák a lent töltött napok alatt megtanították, hogy mit hagynak magukból megépíteni és mi igyekvő tanítványok voltunk. Az elkészült épületeket, melyek között voltak hűsölővermek, boltozott kiállítási pavilonok, egy labirintus, továbbá egyszerű jelek-tornyok, a szántóversenyre kilátogató sok száz ember azonnal birtokba vette. Olyan népünnepély kerekedett, hogy a falu öregjei máig büszkén mutogatják a róluk (és rólunk) szóló kivágott újságcikkek tucatjait, az unokáik okulására.
Így hát nem volt meglepő, hogy a napokban Jászkisérről újra levelet hozott a postás.

Fábián Rigó Tamás

Ünnepel az ország

Szent István napjához közeledve sokasodnak az ünnepségek. Államalapításunk ezredik évfordulója alkalmából minden településen nagyszabású programok lesznek. Jászapátin augusztus 20-án az ünnepség keretében avatják fel a milleniumi emlékparkot, melyben Rajki László szobrászművész Petőfi mellszobra is helyet kap. Előtte azonban szombaton -azaz ma - emlékünnepély lesz, gyermekműsor, fekvenyomó verseny, erős emberek versenye, néptánc együttesek műsora és utcabál szórakoztatja a közönséget. Jászkiséren is ma rendezik az ünnepi programok nagy részét, így az országos szántóverseny területi döntőjét is. A hagyományos és a váltvaforgató szántásban versengők munkájának értékelése mellett a közönség számára többféle látványosságot is kínálnak. Öregtraktorok és kombájnok seregszemléje, sárkányrepülő, valamint lófogatú szántási bemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők. Makovecz Imre és fiatal csapata pedig stílusosan szalmakompozíciókat "épít" a learatott gabona szalmájából.

Jászkürt, Jászberény város lapja 2000.augusztus 19.

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com