Szilágyi Szabolcs

Jelenlegi hely

 


Egy vörös ház a medvékért

 

A veresegyházi medveotthon e tervezett fogadóépülete egy szövevényes ?téglahegy". E ?hegyvidék", járat-, alagút-, fészek- oromzat-, és hágó jellegével a medvék vad hazájára, a Kárpátokra, befoglalt ?magaslesével" és üveg passzázsával a végeláthatatlan fenyőerdőkre, hófödte csúcsokra, a ház anyagával, a vörös téglával, pedig Veresegyház történelmére, építészetére és az itteni talaj jellegzetes anyagára, az agyagra utal.

A kissé szigorú jegypénztár és porta elhagyása után, a kapun átlépve a látogató számára megnyílik e hatalmas, csodálatos, erőteljes, de végtelenül közvetlen, játékos és kíváncsi állatok szabad birodalma.

A ház vadsága és játékossága, organikus-, funkcionálisan összefogott-, és sokoldalúan használható tériséget rejt magában, a kis sejtszerű létszükségleti helyiségektől, a kulisszálisan áramló, bukdácsoló vagy éppen határtalan kilátást engedő hatalmas terekig.

Mindjárt a kapu után, egy kis ?medvés boltot", a két épület közti ?szoroson" keresztülsétálva egy büfét, egy ehhez tartozó teraszt, valamint a vendégek kiszolgálásán kívül, a medvék etetését is biztosító konyhát találunk. Az nyitott, üveg passzázzsal védett ?szorosból" nyílnak a női-férfi és mozgáskorlátozott mellékhelyiségek, és vezet fel egy lépcsősor az első szinten lévő nagyteraszra, a második szinti kisebb teraszra és a harmadik szinten lévő kilátóhoz is.

A első szinti terasz az épület fő funkcióját-, a szabad, de az esőtől védet kitekintést-, szétnézést szolgálja. Innen nyílik a medveotthon vezetőjének irodája, és a büfé galériája is. E galériára a földszinti büféből is vezet egy kétkarú lépcső, valamint a mozgáskorlátozottakat segítő lift is ide érkezik meg. Az első szint teraszáról számos látogató tudja szemlélni a medvekifutót.

A második szint, egy kisebb terasz, s az innen nyíló tetőtér. (E helyiség, csak az ?A-A" metszeten látszik) E két tér, gyűrűszerűen öleli körbe a nyitott lépcsőházat. Az egyterű, barlangszerű tetőtérben egy, - a barlangi medve földtörténeti korszakát és életét bemutató- játszóház van. Itt a gyerekek hol felállva, hol térden kúszva nézhetik, illetve tapinthatják meg a feltárt leletek másolatát míg szüleik a kinti teraszon várhatják őket.

A második szinti teraszról egy létra vezet az épület legfelső csúcsára, a harmadik szinti kilátóhoz, ahonnan hat személy tud kényelmesen körbetekinteni. (E kilátó is csak a metszeten és a homlokzatokon keresendő!) Innen látható a legjobban a 200 méterre ÉNy-ra álló 15m magas nagykilátótorony.

Az ácsolt nagykilátótorony egy hatszög alaprajzú, játékos, görbe kúp, ahonnan az egész medveotthon és környéke szemügyre vehető.

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com