Pályázati kiírás

Jelenlegi hely

TERVEZÉSI FELADAT
Föld-Víz-Ház

 

Hehelyszín

Budakalász bányatavai közkedvelt pihenőhelyek. A különálló bányató rendszert a 70-es évek panellakás építéséhez Óbudára telepített házgyárak kiszolgálására hozták létre a több ezer éves Duna meder területén. A környék a bronzkor óta lakott, a legrégibb kocsi-ábrázolás, egy agyag modell erről a területről került elő. Itt vezetett a római limes, nem messze található a megyeri gázló, ahol Árpád hadai átkeltek a Dunán. A népvándorláskor itt letelepedett Kalez -kabar- nemzetségtől származik a település neve.

helyszínt, az Omszki tavat nyugati oldalról elérte a falu, déli oldalról pedig a bevásárló központok. Az utóbbi években a tó használatát a vízre telepített kábeles vízisípálya, a sportcentrum és egyéb létesítmények alapvetően befolyásolták. A tóhoz és a mellette lévő parkhoz elsősorban budapestiek - az Óbudai lakótelepen élők - és a falu lakosai látogatnak el szívesen. Az évek alatt kialakult egyfajta használati megosztása a partszakaszoknak: a délkeleti sarok a sport, a délnyugati a pihenő, napozó, az északnyugati a horgászok birodalma. A 80-as években a délnyugati sarokba épített móló már nem tölti be szerepét, műszaki állapota miatt elbontandó. A tó mellett található a labdarugó pálya és a környezethez méltatlan állapotú öltöző és vendéglátó létesítmények sora, melyeket középtávon az Önkormányzat átépítésre szán. A park átépítésének, rendbehozatalának vizsgálata során felvetődött az a gondolat, hogy a látogatók részére részben a vízre telepítve alakuljanak ki kisebb vendéglátóhelyek, stégek, melyek nyáridőben, a nagy melegben kellemes klímát biztosíthatnak.

Tervezési feladat

A tervezési feladat egy 30 fő befogadó képességű, korlátozott ételkínálattal működő kávézó, söröző kialakítása, mely részben a parton, részben a vízre települ a tó délnyugati sarkának tetszőleges helyén. A telepítésnél figyelemmel kell lenni a környező lakóépületekre (zajszigetelés, illetve -árnyékolás) és arra, hogy a akár több, 3-4 ilyen létesítmény is épülhet erre a helyre.

Az épület kialakításánál két -ásványi és növényi- anyag használatával kell számolni (föld, beton - fa). Az anyaghasználat természetesen alapvetően az épület struktúráját meghatározó tervezési alapelv, nem vonatkozik a kiegészítő szerkezetekre (vasalat, üvegezés, stb).
A bányató partja a vízfelületig 1:2 - 1:3 arányú rézsűvel lejt a vízfelületre. A vízszint állandónak feltételezhető, mivel a talajvízzel áll összefüggésben. A vízfelület és a part szintje között 3,0 méteres szintkülönbség van, a rézsűtető és a vízpart közötti vízszintes távolság 6-10 méter között változik. A park környékén a gépkocsi parkolás megoldott, illetve megoldható, a tervezett létesítményhez gyalogosan és kerékpárral lehet eljutni. A vendéglátási alapfunkció mellett bármilyen kiegészítő funkció tervezhető.

Beadandó munkarészek

- A épület telepítési terve.
- Az épület vázlatterve, (alaprajzok, metszetek, tömegvázlatok).

Az előadásmód, formátum szabadon választott, de maximum 4db A2-es lap lehet.

Pályázat részvételi feltételei:

-Tervezési feladat beadása (a mellékelt feladatkiírás szerint)
-Portfólió beadása (a pályázó eddigi munkáiról, amelyeket fontosnak ítél)
-Személyes meghallgatáson való részvétel

Pályázat és portfólió beadási határideje: 2007. augusztus 29. (szerda) 16 óra.
Helye: AXIS Építésziroda, 1024 Budapest, Margit körút 5/a

Személyes meghallgatás ideje: 2007. szeptember 1. 10 óra.
Helye: Magyar Művészeti Akadémia, 1034 Budapest, Kecske utca 25.

További információk, konzultáció:
Erhardt Gábor, AXIS Építésziroda
1024 Budapest, Margit körút. 5/a Tel./Fax: 1/438 4956

e-mail: e.axis@chello.hu www.vandoriskola.hu

A pályázat teljes anyaga .pdf formátumban letölthető innen:
felveteli_palyazat_2007.pdf (0.9 Mb)

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com