Kovács Pál

Jelenlegi hely

Balástya, lovastanya gazdasági épületei
(Mester: Eszenyi Ákos)

Első vándorhelyem második félévében kaptam a megtisztelő feladatot Ákostól egy Balástya melletti lovas tanya gazdasági épületeinek megtervezésére. A helyszín kedves számomra, hiszen a Szeged mellett fekvő kis község a körülötte fekvő fájdalmasan szép tanyavilággal egy szegedi vándornak a lelkét
simogatja, még ha csak egy pesti bérház falai között rajzolja is azt.

A tanya már megvolt. Lovak is voltak. A jól menő fiatal vállalkozó azonban úgy döntött, hogy végleg kiköltözik a pusztába és ehhez XXI. századi komfortra lesz szüksége. Építkezni kell.

Megosztottuk a feladatot; Ákos az építészetileg nem sokat mondó ? nem hagyományos ? tanyaházat alakította át lakóépületté, én a privát résztől elkülönített gazdasági udvart kaptam lovas boxokkal, szénatárolóval, lovászlakással, traktorgarázzsal, lovas karámmal.

Egy szintes lineáris épületek, tanyasi puritánsággal, finom díszítéssel, a lovas karámot karéjként körbeölelve. Szükség volt egy nagy fesztávú szénatárolóra. Nevezhetjük nagyra nőtt kukoricagórénak.
A kiviteli terveket leadtuk, az épületek sajnos még nem épültek meg.

 

Balatonszepezd, református templom felújítása
(Mester: Dr. Szűcs Endre)

A balatonszepezdi református templom egy gáláns jóakarónak és némi  pályázati pénznek köszönhetően megszépült. Egy ilyen munkával már szinte kötelező a Mérmű irodát felkeresni, főleg ha az adakozó úriember Szűcs Bandi mesternek régi barátja.
A templom új ruhát kapott kívül-belül, szerkezetileg nem történt változás,  hacsak azt nem tekinthetjük annak, hogy odabentről egy padsort helyhiányra hivatkozva eltávolítottunk. Bár a gyülekezet ? tizen-egynéhány fő ? még így is kényelmesen elfér odabenn?

A Balaton-felvidéki templomok utáni kisebb kutatómunkám befejeztével meggyőződéssel raktam (vélhetően újra) lízénákat a falakra, hódfarkú cserepet a tetőre, a torony újra bádogozása egyelőre még várat magára.

Az átadás köré kisebb ünnepség szerveződött, talán még a szomszéd faluból is jöttek. Ritka, hogy valaki templomot adjon ajándékba.

 

Paloznak (Csopak) ? nyaralóépület átalakítása
(Mester: Dr. Szűcs Endre)

Komoly beavatkozás egy épület életébe, ha egy lapos tetős kockából  tornácos parasztházat szeretnénk varázsolni, de ha a megrendelő a bontásról hallani sem akar, a jól bevált Mérmű- varázsdoboz mindenre fel van készülve.

A megrendelőnek már van egy nagy nyaralója a faluvégi utca túloldalán. A medence a műholdképekről már messziről kivehető. Kis, tornácos nyaralója még nem volt, irány a Mérmű!
Ha a templom új ruhát kapott, akkor ez a ház új bőrt és néhány új csontot. Fejet is, mert az még nem volt neki. A földszinten ivó helyiségek és hogy ne kelljen messzire menni, a tetőtérben hálószobák.

A kivitelezőt nem ismertük korábbról, kellemes csalódás volt, hogy a ház  (majdnem) a terveknek megfelelően épült meg.

A tulaj utólag egy lapos tetős, fedett teraszt épített a házhoz, ez a fotókon nem látszik?

Jelenleg a tereprendezés folyik. Mikor utoljára a helyszínen jártam, épp a teniszpálya épült?

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com