Salamin Pál

Jelenlegi hely

Ravatalozó


Érd, Családi ház 


 

VÁNDORFÉLÉVEIM TAPASZTALATAI

FARKAS és Guha Kft., KÖR Kft.

Első félévem Kecskeméten, Farkas Gábor irodájában kezdődött. Nagy tudású, kiforrott stílusú mesterem virtuóz módon bánt a kerámia díszítések művészi alkalmazásában. Lehetőségem volt betekinteni az iroda kisebb munkáiba, hangulatába. Sok átalakított sátortetős, ill. új építésű családi ház dicséri a mester munkásságát. A számomra még szokatlan vidéki élet megszokása, ill. a személyes kapcsolat kialakítása a mesterrel nem sikerült, így közös megegyezéssel a Kör Kft.-ben folytattam a félévet.
A Kör Kft.-ben főleg Krizsán András mellett, változatos munkákban vettem részt, melyek a balatonfelvidéki ravatalozótól a pesti bérházakig húzódtak. Az irodában a hangulat jó volt, a főleg Ertsey Attila által képviselt környezettudatos építési szemlélet áthatotta az irodát. Itt tapasztalhattam meg Krizsán András professzionális tárgyalástechnikáját, mely a munkák megvalósulásában igen fontos szerepet játszik. Az irodában töltött időszak alatt szerencsém volt Ficz Gáborral többek között a Gosdu udvar két épületét kompletten a pincétől a padlásig felmérni, ez építészetileg is hasznos volt, tapasztalatokkal gazdagított.

KVADRUM Kft.

A Kvadrum Kft. következett, ahol Zsigmond László mellett több munkában is részt vettem. Az iroda felfokozott munkastílusába belecsöppentem, nekem is fel kellett venni a tempót. Itt megtanultam, hogy hogyan néz ki, épül fel egy kiviteli terv és mennyi idő alatt kell elkészüljön. Zsigmond László türelme, embersége az aktuális vándorok felé, ill. tanító stílusa sok hasznos ismeret birtokába juttatott. Megtanultam a faszerkezetű fedélszékek logikáját, az ökörszem ablak szerkesztés szabályait. Vándorként önálló gondolkodásra, munkára szoktatott ez a félév. Az irodában már önállóan szerkesztettem ki a veresi 16 tantermes iskola fedélszék terveit is. Nem lenne teljes a kép az irodáról, ha elhallgatnám, hogy a többi építésztársaktól, mint Bata Tibor, Heil Tibor, Balassa Endre, ill. a "nagyhangú" Jánosi János, akik mind különböző egyéniségek, szintén sokat tanulhattam. Bata Tibor a pontosan kiszerkesztett fa szerkezeteivel, Heil Tibor a végletekig érzékeny századfordulós hangulatú házaival, Jánosi János a mindig újító, kísérletező formáival, Wright-os díszítéseivel, Balassa az egyszerű, de jó alaprajzú, igényes házaival mind hatással voltak rám. Sosem felejtem el amikor egy vasárnap elmaradt munkáimat fejeztem be, gondolván, hogy senki sincs rajtam kívül a házban, mikor a Triskell Kft. galériájáról az "amúri partizánok..." vidám dallama csendült fel. Fájó szívvel vettem búcsút az irodától.

EKLER Kft

Érdekes volt a Kvadrum családias légköre után egy, a munkáit tekintve nagyvilági, több ezer négyzetméteres irodaházakat építő iroda életébe csöppenni. Szerencsém volt élőben tapasztalni az építészeti "nagyítás" elméleti és gyakorlati mestere, Ekler Dezső munkamódszereit, aki éppen az ott töltött időszakom alatt sűrítette ars poetica-ját egy ezüst teáskanna készletbe. (A mestert, más világklasszisok mellett, az olasz Alessi cég kérte fel a 100 db számozott példányban készülő ezüst teáskészlet tervezésére). Az irodában többek között társasházak és családi házak is készültek, melyek feldolgozásában rész vettem. Az alaposan kitalált részletek, gondos csomóponti kidolgozás, a mester mellett Révai Attila és a többi munkatárs munkáját is dicséri. A léptékbeli óriási váltások a mesternek nem okoztak problémát, legyen szó a tárbályi lovardáról, vagy érdi családi házról. Jó volt a hódmezővásárhelyi HM lakópark meghívásos tervpályázatban részt venni, ahol ismét együtt volt a régi csapat (Kövér István, Kovács Gábor). A mester tárgyalástechnikája, ügyféllel való bánásmódja szintén tanulságos volt egy magamfajta kezdő építész számára. Sajnos egy síelés folytán bekövetkezett jobb csuklótörés véget vetett az itt töltött félévemnek.

MÉRMŰ Szövetkezet

Az irodát Szűcs Endre (Bandi) személyiségének a légköre hatja át. Az iroda jellege családias, jó volt ott lenni, megtiszteltetés volt az első vándornak lenni ebben az irodában. Már első belépéskor meghatározó élmény az eredeti mázas kerámiák, ónémet szekrény, régi bútorok látványa az irodában, mindennapos használatban. A mester állandóan ingázik Budapest és a Káli medence között. Az iroda profilja főleg családi házakból, ill. műemlék épületekből áll. A mester a házai kivitelezéséhez maga szerzi be az eredeti zárakat, kerámiákat, specialitása a korhű többfunkciós tüzelőberendezések építése. Néhány irodai kirándulás alatt módom volt megnézni a mester házait építés közben is. Az építészete speciális nagyított hagyományos parasztépítészeti formákból áll, ez az ő "stílusa".
Az irodában töltött vándoridőm alatt volt a Felső-Tiszavidéki árvízi újjáépítés. Több részletben majdnem két hónapot töltöttem Tákoson helyszíni művezetéssel, Zsigmond László vezetése mellett. Emiatt az irodában töltött időm szétdarabolódott, így csak kisebb munkákban (családi házak engedélyezési és vázlattervei, számítógépes modellek készítése) vehettem részt. Tanulságos volt az iroda tagjaival együtt elkészíteni a "Tihany móló rekonstrukciója" országos tervpályázatra a tervet, melyen megosztott első helyezést értünk el.

DÉVÉNYI és TSA.

Megérkezni a mediterrán városba télen is csodálatos élmény. A város hangulata hűen tükrözi az iroda építészeti arculatát. Megérkezve először azt a kisebb kétkezi munkát kaptam, hogy a felülvilágító mellett éppen aktuális beázás okát keresem meg. Még a a beázás után a szegélylécet sem raktam vissza, máris jöttek az építészeti munkák. Először a Szigeti úti társasház engedélyezési tervébe, később szinte minden irodai munkába bekapcsolódtam. Valószínűleg az elbontott felülvilágító szegélyléc azóta sincs helyrerakva, hacsak egy vándor nem tette vissza. A munkák egymást érték, bele a sűrűjébe. A Marcali strandfürdő épületének kiviteli tervei, a Barcsi Városi Fürdő tervpályázat, stb. A munkákon keresztül ismertem meg mesteremet és építészetét. A Dévényi Sándor féle színekben gazdag, expresszív építészet, amely mindig tiszteletben tartja a város múltját, ill. arra épít, nagy hatással volt rám. A Jókai téren, ill. Színház téren, Fő utcán mindennap átmenve belém ivódott ez a szemlélet. Az iroda családias jellegű, Ágnes, a Dévényi gyerekek, Ildikó mindennapos jelenléte miatt is. A Skrobák Lászlóval, Halas Ivánnal, Baranyai Bálinttal és a többiekkel eltöltött idő, az esti kolbászevések-ivások, a Márton napi libavacsorák, a Karácsonyok mind fontos részét képezték az iroda életének. Az esti színházba járás, az Antonioni filmek, stb. maradandó élményt nyújtottak.

MAKONA Kft.

A mester mellett eltöltött félév tanulságos volt, végpontja vándorlásaimnak. Köszönettel tartozom Várlaki Erzsinek és Gerencsér Juditnak, akiktől sokat tanultam, segítettek a félév alatt. Minden vándornak ajánlom, menjen oda vándornak .

SALAMIN PÁL vándorépítész

Minden jog fenntartva © Kós Károly Egyesülés, 2007-2022 | Az oldalt karbantartja: webtervezes.com